FAKTA -  20 ting du ikke visste om mygg

1

Det er bare hunnmyggen som suger blod. Både hannmygg og hunnmygg livnærer seg på frukt og plantenektar, men hunnmyggen trenger også protein som finnes i blod for at eggene skal utvikle seg. Når hun har suget blod, hviler hun et par dager før hun legger eggene.

2

Det finnes mer enn 3 500 arter av mygg. Omtrent 30 av dem finnes i Norge. Det er bare noen få arter som stikker, resten er harmløse. Når vi i daglig tale prater om mygg, mener vi stikkemygg. Men denne gruppen er altså bare en liten del av alle mygg.

3

Mygg har ikke tenner. Hunnmyggen "biter" med en lang, spiss snabel. Hun bruker den taggete snabelen til å stikke hull på huden og finne en kapillar (blodkar), for så å trekke ut blod gjennom snabelen.

4

En mygg kan suge blod opptil tre ganger sin egen vekt. Men slapp av; det måtte mer enn 1,2 millioner myggstikk til for å ”tømme” kroppen for blod.

5

Hunnmyggen kan legge opptil 300 egg samtidig. Vanligvis settes eggene sammen i klynger på overflaten i stillestående vann, eller de klekkes i områder med regelmessig flom. Eggene kan klekkes i bare noen centimeter stillestående vann. Hunnene legger egg opptil tre ganger før de dør.

6

Mygg tilbringer sine første ti dager i vann. Vann er nødvendig for at eggene skal kunne klekkes og bli til larver. Larvene lever av organisk materiale i stillestående vann og puster oksygen fra overflaten. De utvikler seg til en puppe. Etter noen dager blir puppen en voksen mygg.

7

Mygg foretrekker temperaturer på over 20 grader. Er det under 10 grader, går de i dvale. Noen voksne hunner finner et gjemmested der de venter på godværsdager, andre legger egg i kaldt vann og dør. Eggene holder ofte ut til temperaturen stiger og de kan klekkes.

8

Gjennomsnittlig levetid for en mygg er mindre enn to måneder. Hannmyggen har kortest levetid, vanligvis 10 dager eller mindre. Hunnmyggene kan under ideelle forhold leve seks til åtte uker.

9

Mygg har seks bein. De har også hode, kropp og buk. På hodet har de to store øyne, to antenner og en snabel. To store vinger vokser ut fra kroppen.

10

Mygg flyr ikke spesielt langt eller veldig fort. De fleste mygg lever ca. 150 meter fra der de ble klekket. Toppfart for en mygg er ca. 3 km per time.

11

Mygg flyr generelt under 8 meter. Men noen arter har blitt funnet på store høyder, blant annet i Himalaya.

12

Mygg kan lukte menneskets ånde. Antennene deres har reseptorer som oppdager karbondioksid når vi puster ut. Når CO2 siver ut i luften, virker det som ”stier” som myggen følger for å finne kilden.

13

Også svette hjelper mygg å velge ofrene sine. Huden produserer mer enn 340 kjemiske lukter, og noen av disse lukter som et godt måltid for mygg. De liker også oktanol, en kjemisk fremstilt svettelukt, i tillegg til visse bakterier, hudkremer og parfyme.

14

Mygg bruker varmesensorer rundt munnen sin for å oppdage kroppsvarme (eller egentlig blodet inni kroppen). Dermed finner den lett frem til deg og de beste blodkarene på kroppen din.

15

Mygg flyr rundt både dag og natt. Noen arter, som Aedes, stikker på dagtid, mens andre, som Culex, begynner å stikke i skumringen og fortsetter utover kvelden.

16

Mygg har eksistert siden Jura-tiden for rundt 210 millioner år siden. De har vært nevnt gjennom historie, inkludert i skrifter av Aristoteles fra rundt 300 f.Kr.

17

Hevelsen fra myggstikk skyldes spytt. Mens en del av snabelen trekker blod, pumper en annen del inn spytt som inneholder et smertestillende middel og et anti-koagulerende middel. De fleste av oss får en mindre allergisk reaksjon av spyttet. Spyttet forårsaker at området rundt selve stikket, hovner opp og klør.

18

Malaria forårsakes av en parasitt som lever i mygg. Parasitten kommer inn myggens spytt og er med videre når myggen stikker noen. Flere farlige virus, som for eksempel Dengue, spres på samme måte. 

20

Mygg anses som det farligste "dyret" i verden. Anopheles-myggen er spesielt farlig, fordi den overfører malaria, en sykdom som dreper mer enn én million mennesker hvert år, hovedsakelig i Afrika. Alexander den Store antas å ha dødd av malaria i 323 f.Kr.

 

+ 5 FAKTA

om myggmidler og -feller

1

DEET anses som "gullstandarden" når det gjelder myggmidler. Stoffet er godkjent i de fleste land. DEET kan ikke skjule lukten av ”verten” (= DEG) eller forstyrre sansene til myggen, de synes bare at stoffet lukter vondt. Produkter som inneholder 10 prosent DEET kan beskytte deg mot mygg i opptil 90 minutter. To andre myggmidler, picaridin og sitron-eukalyptusolje, har også vist seg være effektive.

2

Bruk lyse klær! Mørke klær tiltrekker seg flere mygg, fordi klærne beholder mer varme enn lyse klær.

3

Insektmidler kan fungere, men bare for en kort periode. Permethrin er en av de vanligste kjemikaliene som brukes lokalt for å kontrollere problemer med mygg. Stoffet dreper mygg ved å forstyrre sentralnervesystemet deres. Imidlertid påvirkes ikke egg og larver. Når insektmiddelet mister effekt, vil myggene returnere.

4

Vanlige insektfangere med UV-lys er ubrukelige mot mygg. Studier har vist at mindre enn én prosent av insekter som blir drept av insektfangere, er mygg. Enhetene tiltrekker seg og dreper harmløse insekter, som møll, og har ingen effekt på den totale myggbestanden. 

5

Myggfeller kan drepe tusenvis av mygg på én eneste natt. De beste myggfellene fanger mygg med CO2, oktanol, varme og lys. Det finnes både gassdrevne og elektriske myggfeller.

 

Kilder: American Mosquito Control Association; US Centers of Disease Control; det amerikanske landbruksdepartementet; entomologi- og landbruksavdelingene ved UC Davis, Colorado State University, Rutgers University, University of Nebraska og University of Florida.